Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Επιθεώρηση 20-02-2012

Σήμερα καιρού επιτρέποντος είπα να κάνω μια επιθεώρηση στα κορίτσια να δώ τι λένε.... Εμένα μου φάνηκαν ορεξάτα, δείτε και εσείς και πείτε μου.....

Στο πρώτο video βλέπουμε την κίνηση στην είσοδο, τα μελίσσια μαζεύουν γύρες από ξινά, βρούβα και αμυγδαλιές

http://www.youtube.com/watch?v=FvyeLkmRxhI&feature=context&context=C33e5022ADOEgsToPDskJnZVV0uoPdQk87r7bpgOTN

σε αυτό το video βλέπουμε την επιθεώρηση ενός μονού μελισσιού, το οποίο είναι δεκάρι

http://www.youtube.com/watch?v=nJWzS_J5C8k&feature=context&context=C33e5022ADOEgsToPDskJnZVV0uoPdQk87r7bpgOTN

και τέλος στο τελευταίο video βλέπουμε την επιθεώρηση ενός δυόροφου μελισσιού με αρκετό πληθυσμό και γόνο.

http://www.youtube.com/watch?v=iZYxCyTVSik&feature=context&context=C33e5022ADOEgsToPDskJnZVV0uoPdQk87r7bpgOTN

ζητώ συγνώμη για την ερασιτεχνικότητα των videos αλλά ήταν λίγο δυσνόητη η λειτουργία του htc για τον θειούλη μου(75 χρονών). Κάθε παρατήρηση δεκτή!

εικόνες άνοιξης..... εχθές είδα και τα πρώτα χελιδόνια!!! Σαν πολύ νωρίς δεν ήρθαν? Με παραξένεψε πολύ το γεγονός, αλλά χάρηκα!

Επίσης να πώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά του site http://ellinikomeli.gr/ για τις πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές που παρέχουν! Είναι πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων! Επίσης άλλο ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή μελισσοκομίας του Ι.Γ.Ε. κ.Τηλέμαχο Τζιάσιο για τις γνώσεις που προσφέρει απλόχερα σε νέους μελισσοκόμους όταν του ζητηθεί, όπως έκανα και εγώ!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η πρώτη επιθεώρηση της χρονιάς !

Φέτος η αλήθεια είναι ότι μας έχει ταράξει στις βροχές! Τόσα πολλά νερά δεν τα θυμούνται οι παλιοί πολλά χρόνια..... Βρήκα λοιπόν την ευκαιρία και εχθές 13(ο τυχερός μου αριθμός) του μήνα πήγα στα μελισσάκια μου να κάνω επιθεώρηση. ήταν η μοναδική μέρα εδώ και αρκετό καιρό με ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλή θερμοκρασία 15'C. Το πρωί αφού τους ετοίμασα τροφές ανάπτυξης(δοκιμασμένη και πολύ καλή συνταγή όποιος θέλει με πμ)
συσκευάσθηκαν σε συσκευασίες 2κιλες.
Εδώ να τονίσω την άποψη μου για τις τροφές. Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ''ζυμωτή'' μελισσοτροφή  υπερέχει κατα πολύ της ''βανίλιας'' για λόγους που θα εξηγήσω. Κατ' αρχήν η βανίλια εκτός από υδατάνθρακες δεν περιέχει τίποτα άλλο... Με την ζυμωτή μπορείς να προσθέσεις πρωτεΐνες-λιπίδια(μαγιά-σόγια) βιταμίνες(χυμό λεμόνι-πορτοκάλι-συμπληρώματα βιταμινών) αμινοξέα και υδατάνθρακες(ζάχαρη) έτσι καταλαβαίνουμε ότι η τροφή αυτή είναι κατα πολύ ανώτερη της βανίλιας! Επίσης διάλεξα να χρησιμοποιώ αυτόν τον τύπο τροφής για τον λόγο του ότι δεν αποθηκεύεται όπως η βανίλια! Αυτό γίνεται διότι περιέχει μέσα πρωτεΐνη και διάφορα άλλα συστατικά και έτσι χρησιμοποιείτε για την εκτροφή του γόνου και των μελισσών. Η βανίλια αποθηκεύεται και το έχω δει αρκετές φορές(αρκετά μέλια σε αναλύσεις του ΜΑΙΧ βγαίνουν νοθευμένα και ένας μεγάλος λόγος λόγος είναι η γλυκόζη και η βανίλιες)! Οι μέλισσες την χρησιμοποιούν σαν μέλι άσχετα του ότι είναι κατα πολύ υποδεέστερη.... Επιπλέον στην βανίλια η ζάχαρη υπερθερμαίνεται με ότι αυτό συνεπάγεται για την σύνθεση της.... Ένα άλλο υπέρ της ζυμωτής είναι η δυνατότητα προσθήκης θυμόλης ή άλλων ουσιών(αιθέρια έλαια) για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών όπως νοζεμίαση κα. Στον αντίποδα βέβαια έρχεται το υψηλό κόστος της ζυμωτής σε σύγκριση με την βανίλια(εμένα full extra μου στοίχισε 1,65€ το κιλό x 2 κιλά= 3,30€/μελίσσι) Θα έχεται παρατηρήσει ότι αρκετές φορές λίγο πριν την αρχή της άνοιξης πολλά μελίσσια καταρρέουν, γίνονται αντικαταστάσεις βασιλισσών, παρατηρούνται ασθένειες γόνου(ασκόσφαιρα, λιθόμορφος γόνος), έχεται σκεφτεί ότι αυτά μπορεί να είναι από την κακής ποιότητας διατροφή της αποικίας? Εσείς αν τρεφόσασταν κάθε μέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα με ''τσίπς'' τι θα παθαίνεται? Δεν θέλει και πολύ μυαλό φαντάζομαι.... Εγώ είμαι της άποψης να αφήνουμε αρκετά μέλια στην αποικία για ξεχειμώνιασμα και να μην τις ''στεγνώνουμε'' στον βωμό του χρήματος.... ο καθένας βέβαια ότι θέλει κάνει εγώ απλά λέω την γνώμη μου!
Τώρα όσον αφορά τα μελίσσια εχθές τα είδα πολύ ορεξάτα με πολύ καλούς πληθυσμούς(7-10 πλαίσια) και γόνους από (1-5) όπως επίσης και αρκετά μέλια. Να τονίσω ότι αν το μελίσσι δεν έχει μέλι χρησιμοποιούμε ζυμωτή  την οποία έχουμε φτιάξει με άχνη-ιμβερτοποιημένο σιρόπι-βιταμίνες) όχι πρωτεΐνη διότι θα έχουμε διέγερση ωοτοκίας και χωρίς μέλι-γόνους δεν έχει, πάμε για λιμοκτονία...
Ο χειμώνας από ότι φαίνεται μάλλον συνεχίζεται ακάθεκτος οπότε θα επικεντρωθούμε σε εργασίες αποθήκης(συντήρηση κυψελών-συρμάτωμα πλαισίων) και ίδωμεν....