Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Kακοκαιρίας συνέχεια...

Ενώ όλα μέχρι τις 7 του μήνα έδειχναν ότι θα πήγαιναν καλά, και με ανθισμένη την ξυνίδα και την βρούβα
αλλά και τις αμυγδαλιές που ξεκίνησαν από νωρίς...
ξαφνικά μπαμ..... πάλι κακοκαιρία.... βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες ! Σε αυτό το σημείο βέβαια θέλει μεγάλη προσοχή, διότι τα μελίσσια είχαν αρχίσει να επεκτείνουν γόνους και η παρατεταμένη κακοκαιρία ελοχεύει τον κίνδυνο λιμοκτονίας... πάλι καλά είχαν μέσα αρκετά μέλια, και ένα 2κιλο ζαχαροζύμαρο, και πιστεύω να είναι οκ! Πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε τέτοιες απότομες εναλλαγές γιατί όσο μη σοβαρό και αν φαίνεται, αυτό δυστυχώς είναι..... Εμένα κατα την γνώμη μου το ζαχαροζύμαρο υπερτερεί κατα πολύ της ''βανίλιας'' ως μελισσοτροφής μιας και η βανίλια εκτός από υδατάνθρακες δεν περιέχει ούτε πρωτεΐνες ούτε βιταμίνες που μπορεί να έχει το ζαχαροζύμαρο και που είναι αναγκαία για την εκτροφή γόνου όταν δεν υπάρχει εισρέουσα γύρη όπως συμβαίνει τώρα με την παρατεταμένη κακοκαιρία... Επίσης καλό είναι εώς ότου δούμε ότι ο καιρός σταθεροποιείτε κάπως να μην δίνουμε χώρο στην βασίλισσα και στα μελίσσια αλλά να τα έχουμε ''σφιχτά'', έτσι και δεν αφήνουν ακάλυπτες κερήθρες όταν κάνουν μελισσόσφαιρα και έχουν καλύτερη διαχείριση θερμοκρασίας και τροφών.
Επίσης πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην προετοιμασία του υλικού ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή, πώς θα κάτσουμε παρέα με κάποιο φίλο 2-3 απογεύματα να ετοιμάσουμε τον εξοπλισμό δεν είναι δα και τόσο κοπιαστικό...
 Απολυμασμένες  κυψέλες και φρεσκοτκισμένες κερήθρες είναι απαραίτητες όταν κάνουμε παραφυάδες, άλλη φορά θα κάνω εκτενή αφιέρωμα στην σημασία του χτισίματος καινούργιων κυρηθρών και το λιώσιμο των μαύρων-παλιών κεριών. Είναι μια εργασία ΑΝΑΓΚΑΙΑ για το καλό των μελισσιών και δυστυχώς βλέπω και νέους μελισσοκόμους να μην δίνουν βάση...
Εδώ δείγμα από τις κερήθρες που θα προμηθευτούν οι φετινές παραφυάδες:
Φέτος η χρονιά είναι κάπως μπερδεμένη, ενώ έχει κάνει πολλά νερά και κρύα η γη έχει ποτιστεί για τα καλά, ως εκ τούτου τίποτα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.... Μια γρήγορη ματιά στο meteo.gr έδειξε ότι η χαμηλές θερμοκρασίες και η βροχή θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. Δεν ξέρω τι να πώ... ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά...3 σχόλια:

 1. Γιώργη μεγάλο κενό στο κάτω μέρος του κεριού.Καλίτερα δεν είναι να φτάνει το κερί μέχρι το πηχάκι και να το κολάνε οι μέλισσες.Γίνεται πιο δεμμένο το τελάρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κάποιος στην Αρτα που του φτιάξαμε Βανιλομηχανή μου είπε οτι μπαίνοντας το σιρόπι μέσα στην μηχανή παράλληλα βάζει και μέλι,ενώ στην έξοδο της μηχανης προσθέτη και τριμενη γύρη.Καλό μου ακούγεται αν και δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά θα κάνω μια προσπάθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σάκη τα πλαίσια αυτά χτίστηκαν φέτος, πιστεύω ότι το κενό δεν είναι δα και τόσο μεγάλο, και επίσης σε μαγάλη ανθοφορία τα μελίσσια μπορεί και να το επεκτείνουν μέχρι το κάτω πηχάκι, τα τελάρα είναι ούτος η άλλος αρκετά δεμένα πιστεύω, δεν είναι με καρφί αλλά με διπλόκαρφο ψιλό και επίσης κάτω έχουν διπλό δόντι, επίσης είναι περτσινμένα.
  Μάρκο δεν το έχω δοκιμάσει, δέν μπορώ να σου πώ.
  Ερώτηση: Ζυμωτήρια φτιάχνεται? Αν ναί μπορείς να μου πείς μια τιμή για ενα μικρό πχ 50kg? Αυτό είναι το e-mail μου αν θές να μου απαντήσεις εδώ: cretaland@blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή