Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ενοίκιο μελισσών...Oι αυξημένες επαγγελματικές υπεχρεώσεις, ο ελάχιστος πλέον ελεύθερος χρόνος αλλά και συνάμα η αγάπη μου για τις μέλισσες με ωθούν ώστε να αποχωριστώ προσορινά τις αγαπημένες μου... Σκέφτηκα λοιπόν να τις δανείσω σε εναν γνωστό με κάποιους όρους ώστε να μην τις αποχωριστώ τελείως, να διασφαλίζω το μέλι του σπιτιού και για κάποιες υποχρεώσεις και συνάμα να επωφελείτε και ο ''ενοικιαστής'' απο αυτη την συνεργασία μας.... Θα αναλύσω λοιπόν τις παραμέτρους και ζητώ την γνώμη σας. Ο αριθμός των μελισσιών είναι γύρω στα 40. θα τα παραλάβει αρχές Φλεβάρη δεκάρια, ''μελωμένα'' με όλες τις απαραίτητες θεραπείες για βαρρόα-νοζεμίαση-ασκόσφαιρα, θα του δώσω απο 400 κτισμένες καινούργιες κυρήθρες και τα πατώματα, όλες οι μάννες είναι φετινές επιλεγμένες. Επίσης θα του παραχωρήσω και 3 τοποθεσίες για: 1) άνοιξη 2)θυμάρι 3)φθινώπορο(ερείκη-χαρουπιά).
Εγώ αυτό που ζητάω είναι: 3 κιλά μέλι(αρίστης ποιότητας με ανάλυση την οποία θα επιβαρύνωμαι εγώ στο ΜΑΙΧ) για κάθε μελίσσι και 1 πλαίσιο γόνο με πλυθησμό για κάθε μελίσσι επίσης. Ο γόνος με τον πλυθησμό θα γίνουν παραφυάδες των 3 πλαισίων οπότε απο τα 40 σε ενα χρόνο θέλω 13 παραφυάδες. Η κυψέλη τους, και τα μισά έξοδα τους σε τροφές μέχρι το φθιώπορο θα επιβαρύνουν εμένα. Απο τις παραφυάδες τον πρώτο χρόνο δεν θα τρυγήσουμε μέλι ώστε να καταφέρουν να πάνε 10άρια εώς τον χειμώνα. Απο τον επόμενο χρόνο θα ενσωματοθούν στο κεφάλαιο της μελισσοκομικής μονάδας και θα μπορεί ο μελίσσοκόμος να τα εκμεταλεύαιτε όπως τα άλλα. Επίσης θα μπορώ να προσφέρω την εργασία μου 2-3 μέρες το καλοκαίρι για να γίνουν οι τρύγοι. Κάθε χρόνο το συμβόλαιο θα ανανεώνεται εώς ότου παρθεί η απόφαση της παύσης συνεργασίας. Όταν λήξει η συνεργασία ο ενοικιαστής θα πρέπει να μου επιστρέψει  τα μελίσσια άνοιξη πάλι και στην κατάσταση που του τα παρέδωσα με μια απόκληση 10%. Απώλειες απο κλοπές-πυρκαγίες-αρρώστειες επιβαρύνουν τον ενοικιαστή. Επίσης ο εξοπλισμός(κυψέλες-κυρήθρες) θα πρέπει να να μην έχει φθορά παραπάνω απο την κανονική την οπόια επιφέρει η χρήση της νομαδικής μελισσοκομίας και ο χρόνος. Ώς ιδιοκτήτης των μελισσίων θα έχω το δικαίωμα να ελένχω 1-2 φορές τον χρόνο τα μελίσσια να λέω την γνώμη μου, να συμβουλεύω όχι όμως να εξαναγκάζω να τηρηθεί ο δικός μου τρόπος εκμετάλευσης... αυτός είναι στην κρίση του ενοικιαστή!
Ενημερωτικά μια κυψέλη εδώ στα Κρήτη μπορεί να φθάσει τα 30 κιλά παραγωγής κατα μέσο όρο σε μέλι και απο μια παραφυάδα των 3 πλαισίων χωρίς πρόβλημα. Οι τοποθεσίες είναι επιλεγμένες προσεκτικά, η ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή προσφέρονται και για βασιλοτροφία και το κάθε μέρος έχει εναν δρόμο και είναι περιφραγμένο ώστε να αποκλείει τις κλοπές όσο το δυνατόν.
Τα δικαιώματα για τα προγράματα αντικατάστασης θα τα επωφελούμε εγώ ώστε να αγοράζω κυψέλες γαι τις παραφυάδες που θα φτιάχνωντε κάθε χρόνο.
Θα ήθελα λοιπόν την γνώμη σας, τις παρατηρήσεις, και τους προβληματισμούς σας.

1 σχόλιο:

  1. Θεωρητικα ειναι δικαιοι οι οροι,στη πραξη ομως το βλεπω κοματακι δυσκολο,να τηρηθουν διχως προβληματα.Ο μελισσοκομος πρεπει να ειναι ελευθερος σε ανθρωπινο επιπεδο.ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΠΑΝΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή