Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Στον δρόμο για το πεύκο !


Το πεύκο φέτος φαίνεται να μην έκανε την χάρη σε πολλούς.... Είναι ίσως από τις λίγες χρονιές που δεν έδωσε καθόλου σε κάποιες περιοχές!!! Εμάς εδώ τα πράγματα πήγαν λίγο καλύτερα, μέλι υπήρχε δεν υπήρχαν όμως μελίσσια να το μαζέψουν. Μετά τους τρύγους από το θυμάρι τα μελίσσια ήταν τόσο ξεπεσμένα και αδύναμα που αν έλεγες πώς θα πας στο πεύκο με τέτοια μελίσσια το μόνο που θα δεχόσουν ήταν χλευασμούς και επικρίσεις...
Η παρατεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού και η έλλειψη γύρης πήγε τα μελίσσια πολύ πίσω... Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τι γίνεται σε λίγο σογιάλυερο που τοποθέτησα.Η μέλισσα όταν δεν βρίσκει γύρη και υπάρχει έλλειψη, ψάχνει εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνούχου τροφής όπως το σογιάλευρο το καλαμποκάλευρο κ.α. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν αντικαθιστά την φυσική γύρη και ο εργατικός πληθυσμός που προκύπτει από τέτοιες πηγές τροφής είναι ποιοτικός υποδεέστερος, βάση μελέτης ζει λιγότερο η βασίλισσα γεννάει λιγότερο και αυτό συνεπάγεται και λιγότερο μέλι! Ήταν μια λύση ανάγκης! Τα μελίσσια που ήταν μικρά συνενώθηκαν ανα 2 με τον εξής τρόπο:ώστε να μην χάσουμε μελίσσια. Άφηνα λοιπόν σε κάθε κυψέλη 1 πλαίσιο γόνο με την βασίλισσα 1 πλαίσιο γύρη και μέλι και ένα πλαίσιο με μέλι, τοποθετούσα και στις άκρες 2 χτισμένα κεριά κενά έβαζα 1 κιλό ζαχαροζύμαρο και τις μετέφερα σε γυρεοδοτική ανθοφορία (στην περιοχή που τις πήγαν υπάρχει αρκουδόβατος-χαρουπιά και κισσός), τις τροφοδοτούσα με σιρόπι έκανα θεραπεία για βαρρόα που λόγο μειωμένου γόνου ήταν αποτελεσματική και έτσι δεν έχανα 1 μελίσσια λόγο συνένωσης! Τα μελίσσια λοιπόν προετοιμάστηκαν μεταφέρθηκαν στα πεύκα!

 Άκουσα τις πολύτιμες συμβουλές ενός παλιού καλού μελισσοκόμου του κ.Μανώλη Μαρουπλάκη πρόεδρο του μελισσοκομικού συλλόγου Λασιθίου και τα λόγια του αποδείχθηκαν χρυσάφι! κ.Μανώλη σ' ευχαριστώ!!! Τα μελίσσια τοποθετήθηκαν έξω από το δάσος και όχι μέσα και ό λόγος είναι ότι έξω από το δάσος ο ήλιος τα ζεσταίνει από νωρίς και αρχίζουν την συλλογή πολύ πρωί, επίσης έξω από το δάσος βρίσκουν και αρκετή γύρη και έτσι συντηρούνται και δεν ξεπέφτει πολύ ο γόνος!

Τα μελίσσια παρέμειναν για 30 μέρες στα πεύκα και έπειτα μεταφέρθηκαν στην θέση ξεχειμωνιάσματος όπου και έγινε ο τρύγος του πευκόμελου!

 Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό για αυτή την δύσκολη χρονιά, η εμπειρία που αποκτήθηκε για το μέλλον πολύτιμη, και το μέλι που τρυγήσαμε εξαιρετικό! τρύγος στο πεύκο video

Θυμάρι, πεύκο και ελάχιστα άνθη συνέθεσαν ένα πολύ ωραίο αρωματικό μέ4λι με χαρακτηριστική υφή μελιτώματος. Όσοι το δοκίμασαν εκπλάγηκαν ευχάριστα!
Επόμενος στόχος η προετοιμασία των μελισσιών για ξεχειμώνιασμα!

2 σχόλια:

  1. Σας κάνω γνωστο για μια προσπάθεια βοήθειας που γίνεται προς Μελισσοκόμους που έχουν πληγεί από διάφορες καταστροφές.όπως Πυρκαγιά και Δηλητηριάσεις από άλλους Μελισσοκόμους.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    www.beesupported.blogspot.gr
    Σοφία Γασπαράτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή