Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

ΠΟΠ το μέλι Κρήτης υπέρ ή κατά?


Διαβάζω τόσο καιρό σε εφημερίδες, έντυπα και ίντερνετ τον ντόρο που έγινε για να πάρει το κρητικό μέλι φάκελο ώστε να γίνει Π.Ο.Π(προστατευόμενης, ονομασίας, προέλευσης). Τα κατάφερε τελικά και μπράβο σε όσους εργάστηκαν γι αυτό. Εγώ θέλω να εκφράσω την γνώμη μου πάνω σ' αυτό. Για να γίνει ένα προϊόν ΠΟΠ πρέπει αυτό να έχει κάποια standards κάποιες προδιαγραφές. Διάβασα λοιπόν τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων και το μόνο που έχω να πω είναι ότι μπερδεύτηκα.... με ποσοστά γυρεοκόκων θυμαριού από πολύ υψηλά εώς πολύ χαμηλά, με διαφορά διαστάσης το μόνο που κατάλαβα βάση των δειγμάτων είναι ότι ο καταναλωτής δεν θα ξέρει πραγματικά τι αγοράζει.... δλδ  μπορεί να πάρει Κρητικό πευκοθύμαρο με γυρεόκοκους θυμαριού 40% και μπορεί να πάρει και με 10% πιστέψτε με το γευστικό αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό! Ένα προϊόν ΠΟΠ πρέπει πάνω απ' όλα να το χαρακτηρίζει η υψηλή ποιότητα, και με αυτές τις διαφορές και διακυμάνσεις δύσκολο το βλέπω. Επίσης ας πούμε ότι όλα οκ και το μέλι μας πλέον έχει ταυτότητα, ποιος μου εγγυάται εμένα ότι θα υπάρξουν έλεγχοι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και ο καταναλωτής? Ποιος μου εγγυάται εμένα ότι το μέλι Κρήτης που θα φθάσει σε κάποιο κατάστημα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι Βουλγαρίας? Ή δεν θα είναι ζάχαρη, μιας και εδώ το κατέχουμε καλά το άθλημα τρομάρα μας... Είναι κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να σκεφτούμε ώστε να μην βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας... Το Κρητικό μέλι έχει πολύ καλές προοπτικές και μπορεί να ανέβει πολύ ψηλά αλλά θέλει δουλεια-όρεξη και πάνω απ' όλα σεβασμό, όχι μόνο στους εαυτούς μας αλλά και στον καταναλωτή! Προσοχή θέλει το πράγμα πρώτα από τους μελισσοκόμους και μετά από τους αρμόδιους φορείς.... ο νοών νοείτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου