Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ο λόγος στο χαμομήλι.....


Χαμομήλι.... φυτό μαγικό.... όμορφο, ευωδιαστό, θεραπευτικό.... Το χαμομήλι έχει χαλαρωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείτε ευρέως ως αφέψημα. Το άρωμα του μοναδικό! Ανθίζει από Μάρτιο εώς Ιούνη ανάλογα την περιοχή. Οι παλιοί έλεγαν '' απ' όταν θα πει ο παπάς το Χρηστός Ανέστη μπορεί το χαμομήλι να συλλεχθεί.'' . Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μαργαρίτα.





Το χαμομήλι το συναντάμε σε χέρσα χωράφια, σε ελαιώνες στις άκρες των δρόμων και σε πάρκα. Η συλλογή του πρέπει να γίνεται όταν το φυτό είναι αρκετά ''μεστό'' ώστε να έχει αρκετή ποσότητα αιθέριου ελαίου, και πριν αρχίσει να ξεραίνεται. Επίσης ένα άλλο σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην μαζεύουμε χαμομήλι από περιοχές που ραντίζονται με χημικά. Μετά την συλλογή του το τοποθετούμε πάνω σε εφημερίδα σε σκιερό και δροσερό μέρος και το αφήνουμε μέχρι να ξεραθεί τελείως.


Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε πολύ είναι το μέρος που θα το αποξηράνουμε να είναι απαλλαγμένο από έντομα και ζώα. Ένα πολύ σημαντικό πράγμα επίσης είναι να ''γυρίζουμε'' το χαμομήλι κάθε 3-4 μέρες ώστε να έχει τον ίδιο βαθμό αποξήρανσης παντού, ομοιόμορφα. Όταν πλέον αποξηρανθεί εντελώς το τρίβουμε με το χέρι ώστε να γίνει σαν τρίμμα και το αποθηκεύουμε σε καθαρό κουτί μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Εδώ θα ήθελα να δώσω μια πολύ ωραία συνταγή για χαλαρωτικό τσάι με χαμομήλι. Βάζουμε νερό στην φωτιά να βράσει... Όταν έρθει σε βράση το αποσύρουμε από την φωτιά και για κάθε μια κούπα βάζουμε και μια κουταλιά της σούπας χαμομήλι να μουλιάσει καλά! Μετά από 5' σουρώνουμε και βάζουμε μια κουταλιά μέλι θυμαρίσιο, μια κουταλιά κονιάκ ανακατεύουμε καλά και το τσάι μας είναι έτοιμο...
Από μελισσοκομικής πλευράς το χαμομήλι μαζί με τις μαργαρίτες δεν είναι και τόσο μεγάλης σημασίας, κάποιες ποσότητες γύρης και αυτές όταν δεν υπάρχουν άλλα φυτά να δουλέψουν οι μέλισσες στην γύρω περιοχή.Μια άλλη μελισσοκομική χρήση που μπορεί να έχει και που με ωθεί κάθε χρόνο να μαζεύω αρκετή ποσότητα χαμομηλιού είναι οι τροφές των μελισσιών. Στις τροφές που παρασκευάζω για τα μελίσσια μετά τον καλοκαιρινό τρύγο ώστε να ξεχειμωνιάζουν χρησιμοποιώ αφέψημα χαμομηλιού λόγο των αντιμικροβιακών  του ιδιοτήτων. Προσωπικά όταν δω μέλισσες να ''πατάνε'' το χαμομήλι ή τις μαργαρίτες συμπεραίνω ότι η νεκταροέκριση στην περιοχή είναι πλέον φτωχή  και τα μελίσσια χρειάζονται μετακίνηση...


Αυτά για σήμερα, καλή χαλάρωση με ένα τσάι χαμομηλιού!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου