Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Το θυμάρι του 2012





 
Φέτος η χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως την περιμέναμε... Τα μελίσσια έκαναν μία ''έκρηξη'' ανάπτυξης τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και έπειτα τίποτα.... με το ζόρι κρατήθηκαν οι πλυθησμοί μέχρι τον Μάιο όπου τα μεταφέραμε στο βουνό. Το βουνό όμως δεν έδωσε τα αναμενόμενα... η θρύμπη ενώ έδειχνε πολύ καλά σημάδια απο την αρχή και οι μέλισσες την δούλεψαν για λίγες μέρες, ήρθε ενα 15ήμερο συνεχών δυνατώ ανέμω εντάσεως 7-8 μποφόρς και εξανέμισε την οποιαδήποτε ελπίδα για συλογή μελιού.
Και  φτάνουμε στο τσάι(σιδηρήτη, μαλοτήρα, καλοκοιμηθιά).

 Άλλη πίκρα εδώ... Το τσάι είναι ένα βότανο το οποίο δίνει σχεδόν κάθε χρόνο και κάθε 6-7 χρόνια παθαίνει έξαρση όπως πέρχυ και γεμίζουν τα μελίσσια μέλι τόσο ώστε να δικαιολογεί ακόμα και τρύγο με αξιώσεις. Πολύ σπάνια να μην δώσει και ακόμα ποιό σπανια να μην δώσει τίποτα όπως έγινε φέτος... Εδώ να επισημάνω ότι στην περιοχή όπου έχω τα μελίσσια οι ανθοφορίες έχουν ώς εξής.... 1η ανοίγει η θρύμπη τον Μάιο έπειτα ακολουθεί το τσάι εώς τον Ιούνη και στο τέλος ανθίζει  το θυμάρι εώς τέλη Ιούλη, οπότε όπως μπορείτε να καταλάβαιτε υπάρχει συνεχόμενη νεκταροροή σε μια κανονική χρονιά...

μέλισσες σε θυμάρι 2012

Τέλη Ιουνίου λοιπόν και το θυμάρι έχει ανοίξει για τα καλά και επίσκεψη στα μελίσσια. Η πρώτη εικόνα μου φέρνει πλήρη απογοήτευση... Τα μελίσσια είχαν ξεπέσει σε πλυθησμό και
 προμήθειες(γύρη-μέλι) για τα καλά! Μελίσσια με 8-9 γόνους και 15-17 πλαίσια πλυθησμό να έχουν απομείνει δεκάρια με 2-3 γόνους μικρής έκτασης... Ίσως να έφταιξε ο συνεχόμενος αέρας που τα κράτησε μέσα και ξέμειναν απο τις ήδη λίγες προμήθειες που είχαν ίσως ότι δεν έδωσε ο τόπος φέτος δεν ξέρω... Η λύση που θεώρησα σωστότερη ήταν η εξής:  Να; τρυγήσω τυχόν μέλια ώστε να σφίξω τα μελίσσια και να τους δώσω απο 1/2 κιλό ζαχαροζύμαρο με μαγιά ώστε να συντηρούν με αυτά τον γόνο και να μην καταναλώνουν τα μέλια που εισέρχονται στην κυψέλη. Τρύγος λοιπόν με μέτρια αποτελέσματα και αναδιοργάνωση των αποικιών.


Πολλοί μελισσοκόμοι βλέποντας αυτό το ''χάλι'' θεώρησαν σωστό να μεταφέρουν τα μελίσσια στα ψηλά για το όψιμο θυμάρι... Αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό διότι το τελευταίο 10ήμερο το πρώιμο θυμάρι έδωσε πολύ καλά, και τα μελίσσια συνέλεξαν όσο μέλι μπορούσαν λόγο μειωμένων πλυθησμών.

τρύγος στο θυμάρι 2012 video

 Επίσης μέσα Ιουλίου έκανε μια βδομάδα καύσωνες και ''έκαψε'' το θυμάρι το οποίο στα ψηλάβρισκόταν στα καλά του.

 Έτσι όσοι προτίμησαν αυτήν την λύση τα μέλια που πήραν ήταν ελάχιστα. Την Κυριακή 22 Ιουλίου πραγματοποιήσαμε τον τελευταίο τρύγο στο θυμάρι για φέτος ο οποίος είχε και αυτός μέτρια αποτελέσματα...
Η απόδωση φέτος κυμάνθηκε στα 8 κιλά το μελίσσι ενώ πέρσυ ήταν στα 17,5 κιλα, οπότε με μέσο όρο Κρήτης τα 10,5 κιλά ανα μελίσσι μάλλον μέτρια την λές την χρονιά!
Μετά τον τρύγο τοποθετήσαμε υποκατάστατο γύρης στα μελίσσια και θα τα μεταφέρουμε στον κάμπο ώστε να βρούν γύρη και μέλι για να μπορέσουν να αναπτυχθούν εώς τον Σεπτέμβριο που θα τα μεταφέρουμε ποιό ορεινά για να εκμεταλευθούν την ανθοφορία της αγριοσπαραγγιάς, του ακρέβατου(αρκουδόβατού) του κισσού και της χαρουπιάς πρίν μεταφερθούν για την μελιτοφορία του πεύκου.

Το μέλι μας φέτος βγήκε ποιό ''δυνατό'' απο πέρσυ με περισσότερους γυρεόκοκους θυμαριού, τοποθετήθηκε σε βαρέλι ηρεμίας ώστε να αφαιρέσουμε υπολείματα κεριού και τον αφρό που θα δημιουργηθεί πρίν την τελική του συσκευασία! Επόμενος στόχος σε αυτή την δύσκολη χρονιά τι άλλο? το πεύκο! Καλή συνέχεια!!!

2 σχόλια:

  1. Στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να βρούμε το μέλι σας; Αν ναι πού, πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυαγγελία καλησπέρα, το μέλι το δίνω απο την έδρα μου, αν θές μπορώ να σου στείλω με αντικαταβολή με τα ΕΛΤΑ ! το τηλ. είναι 6980706559 για περισσότερες απορίες και διευκρινήσεις, ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή