Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Οι νέες βασίλισσες εκκολάφθηκαν !



2 μέρες συνεχούς βροχής ήταν αρκετές για να αναπτερώσουν τις ελπίδες μας, μιας και η παρατεταμένη καλοκαιρία με καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν πολυβοηθούσαν και η γη όπως και τα φυτά και τα ζώα είχαν διψάσει! Θεού δώρο λοιπόν την Μεγαλοβδμάδα! Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη βρήκα την ευκαιρία το απογευματάκι και πετάχτηκα στα μελίσσια να δω τι γίνεται, να χαλαρώσω λίγο και να δω αν ήταν επιτυχής η εκκόλαψη των βασιλισσών που βάλαμε το προηγούμενο Σάββατο.
Εδώ να υπενθυμίσω ότι κατά τον έλεγχό αυτό χρειάζεται πολύ-πολύ μεγάλη προσοχή κατά τον χειρισμό της κυψέλης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καπνό, να τραντάξουμε την κυψέλη και γενικά να αναστατώσουμε το σμήνος γιατί μπορεί να ''κόψουν'' την νέα μάνα! Πρέπει λοιπόν να είμαστε όσο ποιο διακριτικοί και γρήγοροι γίνεται. Εδώ να πω ότι αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο διακριτικά και γρήγορα τότε καλύτερα να μην ενοχλήσουμε την παραφυάδα αλλά να κάνουμε τον έλεγχο μας 20 μέρες αργότερα ώστε να δούμε αν η μάνα γεννάει. Εγώ αναγκαστικά έκανα αυτό τον έλεγχο διότι οι μάνες που δεν εκολάφθηκαν το σμήνος τους θα συνενωθεί κατευθείαν με άλλο για να κερδίσουμε χρόνο, μιάς και όλα τα μελίσσια θέλω όσο το δυνατόν γίνεται να είναι παραγωγικά!




Επίσης λόγο του ότι κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγή βασιλικού κελιού σε δυνατή παραφυάδα η κανονική δυόροφη κυψέλη οι πιθανότητες να ''κόψουν'' το βασιλοκέλι είναι πολύ μεγάλες γι αυτό το λόγο κάνουμε το εξής: εξαντλούμε κάθε πιθανότητα στο σμήνος να μπορέσει να φτιάξει δικιά του βασίλισσα, αυτό το πετυχαίνουμε με το να πάμε 7 ημέρες μετά την ορφάνια του σμήνους και να καταστρέψουμε όλα τα βασιλοκέλια που έχει χτίσει. Έτσι ο γόνος που έχει απομείνει δεν είναι κατάλληλος για να εκτραφεί σε βασίλισσες. Ένα άλλο κόλπο είναι να τυλίξουμε το βασιλοκέλι με αλουμινόχαρτο εκτός της κορυφής όπως έχουμε ξαναπεί. Έτσι οι μέλισσες δεν μπορούν να το καταστρέψουν




Μπροστά μας έχουμε μια πολύ καλή ανθοφορία που πιστεύω λόγο της βροχής θα δώσει ρέστα, είναι η ανθοφορία της πορτοκαλιάς και των λοιπών εσπεριδοειδών(νεραντζιά, λεμονιά, μανταρινιά, γκρέιπφρουτ, κίτρα) και των διάφορων λουλουδιών όπως το γαϊδουράγκαθο η μολόχα τα εναπομείναντα ξινά το τριφύλλι κα Μετά την παρέλευση 15 μερών θα κάνουμε έλεγχο ώστε να δούμε την ποιότητα των βασιλισσών να ξεσκαρτάρουμε τις κακές και αυτές με την κακή γέννα να τις μαρκάρουμε με το χρώμα της χρονιάς για εύκολο εντοπισμό και για να γνωρίζουμε την ηλικία τους, να συνενώσουμε όπου χρειάζεται και να αρχίσουμε την οργάνωση των μελισσιών για τον στόχο μας.... το ΘΥΜΑΡΙ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου