Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Τα πρώτα ''καλά'' σημάδια...

Κυριακή του Πάσχα και μέχρι να ετοιμαστούν τα εδέσματα(κοκορέτσι, κοντοσούβλι, αρνί κτλ.) είπα να πάω μια βόλτα να δω τι λένε τα βότανα τα οποία θα μας δώσουν το μέλι μας φέτος. Αυτά τα βότανα είναι το θυμάρι, ή θρύμπη και το τσάι του βουνού(σιδηρίτης-μαλοτήρα) κατά κύριο λόγο μέχρι και 80-90% από ότι έδειξε και η ανάλυση του ΜΑΙΧ(Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) αλλά και το ΑΠΘ. Εδώ και 3 μέρες έβρεχε συνεχώς και η γη ποτίστηκε για τα καλά! Ήταν δώρο Θεού γιατί είχε να κάνει βροχές για μεγάλο χρονικό διάστημα και η γη διψούσε!


Τράβηξα λοιπόν μερικές φωτογραφίες και από ότι και εσείς μπορείτε να δείτε φέτος πιστεύω να μας κάνει την χάρη και ο καιρός να πάρουμε μελάκι, μιας και τα βότανα έχουν αναπτυχθεί καλά!
εδώ βλέπουμε το θυμάρι:


την θρύμπη:


και το τσάι του βουνού:


εδώ να επισημάνω ότι από το τσάι του βουνού βγαίνει ένα πολύ αρωματικό και ''ντελικάτο'' μέλι το οποίο έχει χρυσόξανθο χρώμα ελαφρά ποιο ανοιχτόχρωμο από το θυμαρίσιο και φανταστικό άρωμα και γεύση! Εμένα προσωπικά είναι από τα αγαπημένα μου... Στην Κρήτη το τσάι φυτρώνει σε ορισμένες περιοχές ως συνήθως σε όλων των ειδών τα υψόμετρα από τα παράλια μέχρι τα όρη και ως συνήθως το συναντάμε μαζί με το θυμάρι αλλά η ανθοφορία του είναι ποιο πρώιμη από αυτή του θυμαριού.


Πιστεύω ότι τα μελίσσια μας θα δουλέψουν αρκετά, το μόνο που με παραξένεψε είναι ότι δεν είδα φέτος μεγάλη τάση για σμηνουργία(πέρσι σμηνουργούσαν το 80% των μελισσιών ενώ φέτος μόνο το 20%) αυτό κατ΄εμέ δηλώνει κάπως και το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά δηλαδή σε πλούσια η φτωχή, τα βότανα όμως μέχρι τώρα πάνε καλά, ας ελπίσουμε να έχουμε και παρόμοια συνέχεια....

Χρηστός Ανέστη !!!














1 σχόλιο: